24. The only way you can become a good athlete is by training hard every day.
=…
=> Only by _____________________________________________________________
25. He never suspected that the money had been stolen.
=> At no time ___________________________________________________________
26. The temperature seldom falls below zero in March, even in the mountains.
=> Seldom ______________________________________________________________
27. Immediately after his arrival, things went wrong.
=> No sooner ___________________________________________________________
28. If he had worked hard enough, he wouldn’t have failed the graduation examination.
=> Had ________________________________________________________________
29. A high building is standing in the centre of the city.
=> In the centre of the city__________________________________________________
30. If I had known she was sick, I would have visited her.
=> Had ________________________________________________________________
31. The church yard is near a beautiful beach.
=> Near a beautiful beach __________________________________________________
32. As soon as I got into the bath, someone knocked on the door.
=> No sooner ___________________________________________________________
34. The worker only came out of the office when the manager promised to do this.
=> Only when ___________________________________________________________
35. We only dispatch goods after receiving the money.
=> Only after ___________________________________________________________
36. It’s not common for there to be so much rain in March.
=> Seldom ______________________________________________________________
Câu 24: The only way you can become a good athlete is by training hard every day.
=> Only by _____________________________________________________________
Giải thích: Câu này sử dụng cấu trúc đảo ngữ với “Only by”. Chúng ta sẽ đảo trợ động từ “can” lên trước chủ ngữ “you”. Phần còn lại của mệnh đề theo sau.
Đáp án: Only by training hard every day can you become a good athlete.
Câu 25: He never suspected that the money had been stolen.
=> At no time ___________________________________________________________
Giải thích: Cụm từ “At no time” có nghĩa là “không bao giờ”. Khi bắt đầu câu bằng cụm này, chúng ta cần đảo ngữ. Vì động từ chính là “suspected” (quá khứ đơn), trợ động từ phù hợp để đảo lên là “did”.
Đáp án: At no time did he suspect that the money had been stolen.
Câu 26: The temperature seldom falls below zero in March, even in the mountains.
=> Seldom ______________________________________________________________
Giải thích: “Seldom” có nghĩa là “hiếm khi”. Khi bắt đầu câu bằng “Seldom”, chúng ta sẽ đảo ngữ. Động từ chính là “falls” (hiện tại đơn), vì vậy chúng ta sử dụng trợ động từ “does” và giữ nguyên động từ ở dạng nguyên mẫu “fall”.
Đáp án: Seldom does the temperature fall below zero in March, even in the mountains.
Câu 27: Immediately after his arrival, things went wrong.
=> No sooner ___________________________________________________________
Giải thích: “No sooner… than…” là cấu trúc dùng để diễn tả hai hành động xảy ra nối tiếp nhau, hành động sau xảy ra ngay khi hành động trước vừa kết thúc. Khi dùng “No sooner” để bắt đầu câu, chúng ta đảo ngữ. Động từ “went” là quá khứ đơn, nên ta dùng trợ động từ “had” và động từ ở dạng phân từ II là “gone”.
Đáp án: No sooner had he arrived than things went wrong.
Câu 28: If he had worked hard enough, he wouldn’t have failed the graduation examination.
=> Had ________________________________________________________________
Giải thích: Đây là câu điều kiện loại 3, diễn tả điều kiện không có thật trong quá khứ. Khi đảo ngữ câu điều kiện loại 3, chúng ta bỏ “If” và đưa “Had” lên đầu câu.
Đáp án: Had he worked hard enough, he wouldn’t have failed the graduation examination.
Câu 29: A high building is standing in the centre of the city.
=> In the centre of the city__________________________________________________
Giải thích: Cấu trúc đảo ngữ với giới từ chỉ nơi chốn ở đầu câu. Chúng ta đảo động từ “is” lên trước chủ ngữ “a high building”.
Đáp án: In the centre of the city is standing a high building.
Câu 30: If I had known she was sick, I would have visited her.
=> Had ________________________________________________________________
Giải thích: Tương tự câu 28, đây là câu điều kiện loại 3. Chúng ta bỏ “If” và đưa “Had” lên đầu câu.
Đáp án: Had I known she was sick, I would have visited her.
Câu 31: The church yard is near a beautiful beach.
=> Near a beautiful beach __________________________________________________
Giải thích: Tương tự câu 29, đây là đảo ngữ với giới từ chỉ nơi chốn ở đầu câu. Chúng ta đảo động từ “is” lên trước chủ ngữ “the church yard”.
Đáp án: Near a beautiful beach is the church yard.
Câu 32: As soon as I got into the bath, someone knocked on the door.
=> No sooner ___________________________________________________________
Giải thích: Tương tự câu 27, sử dụng cấu trúc “No sooner… than…”. Động từ “got” là quá khứ đơn, nên ta dùng trợ động từ “had” và động từ ở dạng phân từ II là “got”.
Đáp án: No sooner had I got into the bath than someone knocked on the door.
Câu 34: The worker only came out of the office when the manager promised to do this.
=> Only when ___________________________________________________________
Giải thích: Cụm từ “Only when” bắt đầu câu đòi hỏi đảo ngữ. Động từ “came” là quá khứ đơn, nên ta dùng trợ động từ “did” và động từ ở dạng nguyên mẫu “come”.
Đáp án: Only when the manager promised to do this did the worker come out of the office.
Câu 35: We only dispatch goods after receiving the money.
=> Only after ___________________________________________________________
Giải thích: Tương tự câu 34, “Only after” bắt đầu câu đòi hỏi đảo ngữ. Động từ “dispatch” là hiện tại đơn, nên ta dùng trợ động từ “do” (vì chủ ngữ là “we”) và động từ ở dạng nguyên mẫu “dispatch”.
Đáp án: Only after receiving the money do we dispatch goods.
Lưu ý: Trong trường hợp này, “receiving the money” là một cụm danh động từ, chúng ta có thể giữ nguyên hoặc dùng một mệnh đề phụ nếu muốn rõ ràng hơn.
Đáp án thay thế: Only after we receive the money do we dispatch goods.
Câu 36: It’s not common for there to be so much rain in March.
=> Seldom ______________________________________________________________.
Giải thích: Tương tự câu 26. “Seldom” có nghĩa là “hiếm khi”. Cấu trúc đảo ngữ với “Seldom” là Seldom + trợ động từ + chủ ngữ + động từ nguyên mẫu. “It’s not common for there to be” diễn tả sự hiếm gặp, tương đương với “Seldom”.
Đáp án: Seldom is there so much rain in March.
Cô hy vọng phần giải thích chi tiết này sẽ giúp các em nắm vững hơn về cách sử dụng đảo ngữ trong Tiếng Anh. Nếu có bất kỳ câu hỏi nào, các em đừng ngần ngại hỏi cô nhé! Chúc các em học tốt!
\(\color{#FF2E8A}{꧁༺}\[\color{#FF3B94}{𝒷}\]\color{#FF4FA3}{𝒾}\[\color{#FF61AE}{𝓃}\]\color{#FF73B6}{𝓰}\[\color{#FF85BF}{𝓊}\]\color{#FF97C8}{𝟣}\[\color{#FFA9D1}{𝟢}\]\color{#FFB9D9}{𝟢}\[\color{#FFC9E1}{𝟥}\]\color{#FF2E8A}{༻꧂}\)
\(24.\) Only by training hard every day can you become a good athlete.
\(-\)Cấu trúc: only by \(+\) Ving: Đảo can lên trước S
\(25.\) At no time did he suspect that the money had been stolen.
\(-\)Cấu trúc: at no time: Đảo did lên trước S.
\(26.\) Seldom does the temperature fall below zero in March, even in the mountains.
\(-\)Cấu trúc: seldom: Đảo does lên trước S.
\(27.\) No sooner had he arrived than things went wrong.
\(-\)Cấu trúc: no sooner had \(+\) S \(+\) V3ed \(+\) than
\(28.\) Had he worked hard enough, he wouldn’t have failed the graduation examination.
\(-\)Cấu trúc: had \(+\) S \(+\) V3ed \(=\) if \(+\) S \(+\) had \(+\) V3ed.
\(29.\) In the centre of the city stands a high building.
\(-\)Cấu trúc: cụm chỉ nơi chốn: Động từ lên trước chủ ngữ.
\(30.\) Had I known she was sick, I would have visited her.
\(-\)Cấu trúc: had \(+\) S \(+\) V3ed \(=\) if \(+\) S \(+\) had \(+\) V3ed.
\(31.\) Near a beautiful beach is the church yard.
\(-\)Cấu trúc: cụm chỉ nơi chốn: Động từ đảo lên trước S.
\(32.\) No sooner had I got into the bath than someone knocked on the door.
\(-\)Cấu trúc: no sooner had \(+\) S \(+\) V3ed \(+\) than.
\(33.\) Only when the manager promised to do this did the worker come out of the office.
\(-\)Cấu trúc: only when: Did lên trước S
\(34.\) Only after receiving the money do we dispatch goods.
\(-\)Cấu trúc: only after : Do lên trước S
\(35.\) Seldom is there so much rain in March.
\(-\)Cấu trúc: seldom: Is lên trước S
\(@\) Mấy cái đảo lên trước được gọi là: Đảo ngữ
\(@\) Cấu trúc đảo ngữ: Seldom \(+\) trợ động từ \(+\) S \(+\) V
Đáp án:
Giaỉ thích:
\(24\). \(text{Only by training hard every day can you become a good athlete}\)
Cấu trúc:
Only by + V-ing + trợ động từ + S + V + O
\(25\). \(text{At no time did he suspect that the money had been stolen}\)
Cấu trúc:
At no time + trợ động từ + S + V + O
\(26\). \(text{Seldom does the temperature fall below zero in March, even in the mountains}\)
Cấu trúc đảo ngữ:
Seldom + trợ động từ + S + V + O
\(27\). \(text{No sooner had he arrived than things went wrong}\)
Cấu trúc đảo ngữ:
No sooner + had + S + V3/ed + than + S + V + O
\(28\). \(text{Had he worked hard enough, he wouldn’t have failed the graduation examination}\)
Cấu trúc:
Had + S + V3/ed + O, S + would have + V3/ed + O
= If + S + had + V3/ed + O, S + would have + V3/ed + O
\(29\). \(text{In the centre of the city is standing a high building}\)
a + adj
the + N
\(30\). \(text{Had I known she was sick, I would have visited her}\)
Cấu trúc đảo ngữ:
Had + S + V3/ed + O, S + would have + V3/ed + O
\(31\). \(text{Near a beautiful beach is the church yard}\)
a + adj
the + N
\(32\). \(text{No sooner had I got into the bath than someone knocked on the door}\)
Cấu trúc đảo ngữ:
No sooner + had + S + V3/ed + O + than + S + V2/ed + O
\(34\). \(text{Only when the manager promised to do this did the worker come out of the office}\)
Cấu trúc đảo ngữ:
Only when + S + V + O + trợ động từ + S + V + O
\(35\). \(text{Only after receiving the money do we dispatch goods}\)
Cấu trúc:
Only after + V-ing + O + trợ động từ + S + V + O
\(36\). \(text{Seldom is there so much rain in March}\)
Cấu trúc đảo ngữ:
Seldom + be + there + S
\(\color{#f4a261}{P}\color{#f3a06b}{e}\color{#f29d75}{r}\color{#f19a80}{l}\color{#ef978a}{i}\color{#ee9495}{c}\color{#ec919f}{a} \quad \color{#ea8faa}{E}\color{#e88cb4}{n}\color{#e689bf}{d}\color{#e386c9}{f}\color{#e083d3}{i}\color{#dd81dd}{e}\color{#da7ee7}{l}\color{#d77cf0}{d}\)

Trợ Lý Xưởng In Thiên Nam
Add comment